راهنمای هدایت رفتار دانشآموزان در قاب کتاب «آشنایی با تحلیل کاربردی رفتار» نشست
پایگاه خبری رب: «آشنایی با تحلیل کاربردی رفتار» عنوان کتابی است که آلبرت جی.کرنی آن را در 9 فصل، بهمنظور راهنمایی والدین، معلمان و متخصصان برای هدایت رفتار دانشآموزان به قلم درآورده است. این اثر که به کوشش حجتالله راغب، عضو هیئتعلمی پژوهشگاه مطالعات آموزشوپرورش در 164 به فارسی ترجمه شده است، توسط انتشارات بوکا به چاپ رسید و به بهاء 80000 ریال در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «آشنایی با تحلیل کاربردی رفتار» یکی از آثار علمی دقیق و جامعی است که در مورد تحلیل کاربردی رفتار به نگارش درآمده است. این کتاب به درد والدین دانشآموزانی میخورد که از روش تحلیل کاربردی رفتار استفاده میکنند. همچنین معلمان و کارکنانی که در کلاسها و مراکز آموزشی خود از روشهای مداخله مبتنی بر تحلیل کاربردی رفتار استفاده میکنند و بهطور کلی دستیارانی که مستقیم با مسائل رفتاری دانشآموزان سروکار دارند و هر کسی که زیر نظر متخصص تحلیل رفتار کار میکند، از مخاطبان این کتاب به شمار میروند. کتاب حاضر قصد دارد با معرفی اصطلاحات اصلی، اصول اساسی و روشهای رایج درمانی مبتنی بر تحلیل کاربردی رفتار به این هدف برسد.
آلبرت جی.کرنی، روانشناس بالینی و تربیتی در مقدمه کتاب مینویسد:
«احتمالاً اولین اصطلاحی که برای بسیاری از خوانندگان اسرارآمیز جلوه میکند خودِ اصطلاح تحلیل کاربردی رفتار است. البته با مطالعه کتاب قطعاً درک عمیقتری از تحلیل کاربردی رفتار پیدا میکنید اما برای شروع، بهتر است بدانید که تحلیل کاربردی رفتار رویکردی برای «تغییر رفتار» است. این تغییر بر اساس شیوههایی است که از اصول یادگیری مبتنی بر روشهای علمی استفاده میکند. تحلیل کاربردی رفتار بهمثابۀ یک رویکرد علمی تغییر رفتار، پایش برنامههای مختلف مداخلهای، گردآوری دادههایی در مورد رفتارهایی که میخواهیم آنها را تغییر دهیم و ارزیابی اثربخشی روشهای مداخلهای را شامل میشود».
زبان تحلیل کاربردی رفتار میتواند افرادی را که تازه با این اصطلاح آشنا میشوند به دردسر بیندازد، ازاینرو یکی از اهداف اصلی این کتاب، پرده برداشتن از معنای اصطلاحات فنی رایج در دنیای تحلیل کاربردی رفتار است. این کتاب مقدمهای بهنسبت قابلاتکا درباره اصطلاحات و مفاهیمی که در مورد تحلیل کاربردی رفتار وجود دارد، به دست میدهد. افزون بر این، کتاب حاضر ترجمهای قابلفهم از اصطلاحات فنی به زبان ساده نیز محسوب میشود. نویسندۀ کتاب تلاش میکند به جای کاربرد تعاریف رسمی اصطلاحات، عبارتها و مفاهیم تحلیل کاربردی رفتار را به زبان روزمره توضیح دهد.
کتاب «آشنایی با تحلیل کاربردی رفتار» به شیوههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. این کتاب به گونهای طراحی شده است که میتوان آن را از اول تا آخر خواند و همچنین به عنوان یک فرهنگ واژگان غیر الفبایی نیز قابلاستفاده است. عبارات و مفاهیمی که در این کتاب آمده است رابطهای زنجیروار باهم دارند و به این شکل به خواننده کتاب در درک موضوع کمک بیشتری میکند.
«آشنایی با تحلیل کاربردی رفتار» در دو بخش تدوین شده است:
نویسنده در بخش اول کتاب یعنی «مبانی تحلیل کاربردی رفتار» طی 5 فصل، ابتدا جزئیات تحلیل کاربردی رفتار را توضیح میدهد و در مورد اصول اساسی و زیربنای ساختار تحلیل کاربردی رفتار یعنی پیشایندها، رفتارها و پیامدها صحبت میکند. پس از آن عملیات مختلف یادگیری و برنامههای تقویت شرطیسازی عامل ارائه شده و انواع دیگر یادگیری به طور خلاصه مطرح شده است.
در بخش دوم کتاب یعنی «جمعبندی مطالب» هنگامی که نویسنده در مورد چگونگی استفاده از دانش تحلیل رفتار در مشکلات واقعی زندگی روزمره بحث میکند، در مورد کاربردهای عملی این اصول پایه بیشتر سخن گفته است. در ادامه رویکردی نظاممند به سنجش رفتار معرفی شده و تعدادی از فنون مداخلههای رفتاری رایج که برای کودکان به خدمت گرفته شدهاند، تشریح شده است. این بخش در 4 فصل به نگارش در آمده که در زیر شرح مختصری از این اصول را از نظر میگذرانید.
فصل 6 با عنوان «تحلیل رفتار چیست؟» در ده گام تدوین شده است که عبارتاند از:
گام 1. عملیاتیکردن رفتار آماج
گام 2. تعیین خط پایه
گام 3. شناسایی پیشایندها
گام 4. توجه به مکان
گام 5. توجه به زمان
گام 6. شناسایی پیامدها
گام 7. شناسایی تقویتکنندههای مثبت و محرکهای آزاردهنده
گام 8. برنامهریزی و اجرای برنامه
گام 9. پایش برنامه
گام 10. ارزیابی و تنظیم برنامه
نویسندۀ کتاب در ادامه، به ارائه راهبردهایی برای کلاس و مهارتهای اجتماعی در فصل هفتم تحت عنوان «پس چه کاری باید انجام داد؟» پرداخته است. سپس در فصل هشتم ذیل عنوان «تربیت رفتاری چیست؟»، زبان و رفتار کلامی و روشهایی برای افزایش یادگیری را مورد بحث قرار داده است. نویسنده در نهایت در فصل نهم یک جمعبندی از مباحث را پیشروی خوانندگان کتاب قرار میدهد.
یادآور میشود علاقهمندان به تهیه کتاب میتوانند با شمارۀ 77080946 و 0921257659 تماس حاصل نمایند.